2013. április 23., kedd

Zabpelyhes palacsinta


Nem is igazán értem, miért nincs fent még a blogon palacsinta.... pedig ez olyan desszert, amit tényleg mindenki ismer. És a nagy többség szereti is. Aki meg nem a nagy többség, az például Férj... Na Ő valamiért nem rajong érte, ha mégis "rákényszerül", akkor kizárólag Nutellával hajlandó megenni. Na majd most kíváncsi vagyok, hogy mit szól ehhez a töltelékhez. A tésztába ezennel zabpehely is került. 

A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrát forrás, mert lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban,vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett cinket, magnéziumot,kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz. És még számtalan jótékony hatását lehetne felsorolni, de ezt most nem teszem, a neten sok cikket találhattok róla. Már jó ideje annak, hogy a zabpehely bekerült az állandó kamrában lévő dolgok közé. Készült már belőle nálam keksz, és zabkása is. Recepteket ITT találhattok. 
Nem voltam nagyon bátor, így a lisztnek csak egy részét cseréltem le zabpehelyre, az ízén ez nem igazán változtatott a palacsintának, de jó érzés tudni, hogy egy kicsit egészségesebbé tettem azt :)

Életem első teljesen saját palacsintáját Domokos Lászlóné féle szakácskönyvemből készítettem. Mivel azóta már csak "saccperkábé" dobálom bele a dolgokat, ez viszont egy gastro blog, ahol illik megadni a hozzávalókat, így ezt írom le nektek ;) A liszt egy részét belátásotok szerint cseréljétek le apró szemű zabpehelyre.

Hozzávalók
(kb. 12 db-hoz)

15 dkg liszt
1 tojás
3,5 dl tej/víz
1 kiskanál cukor
késhegynyi só
1 ek olaj

sütéshez olaj

A tojást a cukorral, a sóval, és az olajjal elkeverjük, majd  hozzáadjuk a lisztet és a folyadékot. Én nagyjából a fele tej, fele víz módszert alkalmazom. A lisztnek pedig hozzávetőlegesen az 1/3-át cseréltem le zabpehelyre, vagy kicsit többet, mint mondtam, szemre dolgoztam :)
Az egész tésztát csomómentesre keverjük, a végén átmehetünk rajta botmixerrel, és félretesszük kb. fél órát pihenni. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat cseppentünk rá, merőkanál segítségével a tésztát szépen rácsurgatjuk, rázzuk, hogy szétterüljön. Ha megsült, megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük, és tányérra halmozzuk. Kedvünk szerint tölthetjük. Nekem a fahéjas a kedvencem, de bármilyet képes vagyok elpusztítani. Ráadásul szeretem a strandos lehelet vékonyat, de a vastagot se vetem meg :)

Töltelékként bátran ajánlom a FORRÓ ALMÁS PITE töltelékét, nagyon finom vele, mindkét gyerek elpusztította a maga adagját. ;) Javaslatom pusztán annyi, hogy reszeljük az almát, így jobban összeáll a töltelék, és nem szakad ki a palacsintánk. Egy kiadós leves után tökéletes levezetés.... 
Jó étvágyat! ;-)




4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, megfogadom, és legközelebb én is zabpelyhes palacsintát sütök!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Marisz! És az almás tölteléket is ajánlom, nagyon-nagyon finom! ;-)

      Törlés
  2. Köszönöm szépen a receptet nagyon finom volt,�� Zsuzsa

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet, nagyon finom volt az almás változat is . Zsuzsa

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...