2013. március 4., hétfő

Mézes-mázas-szezámos csirkefalatok


És igen!!!! Eeeeez finom! :) Igazából rettentő régóta kísérletezek a kínai büfékben is kapható illatos omlós csirke bundájának a receptjével, eddig sikertelenül. Voltak igazán katasztrofális próbálkozások, amikor a fél konyha úszott például a fröcsögő olajtól, amit a bundába tett víz és a forró olaj érintkezése okozott. Aztán volt totál ehetetlen panír is, amire pedig esküdött egy olyan emberke egy fórumon, aki állítólag kínai éttermet vezet.... na náluk se ennék :) És a napokban felütötte a fejét a Facebook-on ez a Nosalty oldaláról való recept. Ami ugye eredetileg nem is az illatos omlós csirke, hanem ami mellette szokott csücsülni, mézes mázba forgatott, szezámmagos falatkák. Viszont mivel nem forgattam be mindet ebbe a mártásba, így rájöttünk, hogy enélkül is igazán finom bundája lesz a csirkének, ami már tényleg szinte olyan, amilyet szeretnénk. Plusz előnye, hogy az olajat se szívja be túlzottan magába, nem tocsog, és a kéreg még 1-2 óra elteltével is roppan. Azért én mártásosan ettem, mégpedig kellően csípősen, mert így csúszott igazán :) Nem mondom, hogy a víz miatt nem voltak itt is kétségeim, de azért belevágtam. És most már bátran ajánlom mindenkinek, nem fogtok csalódni benne. Apró módosítás csupán annyi volt részemről az eredetihez képest, hogy a mártásba és a hús pácolásához is használtam némi szójaszószt.

Hozzávalók
1/2 kg csirkemell
1 ek szójaszósz, só
6 ek liszt
3 ek étkezési keményítő
1,5 tk sütőpor 
1 ek olaj
1 tojás
víz

Mézes mázhoz
ketchup 
méz
Erős Pista (esetleg chili)
1 tk szójaszósz
szezámmag

A csirkemellet megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk kevés szójaszósszal, félretesszük. Kikeverjük a mézes mázat. Itt pontos arányokat nem tudok írni, az eredeti receptben sincs megadva. Bízzunk magunkban, és kóstolgassuk. (Azért kiindulásnak hozzávetőlegesen, emlékeim szerint: 1 ek ketchup, 2-3 ek méz, 1 tk Erős Pista, 1 tk szójaszósz és némi szezámmag)
Ha ezzel is kész vagyunk, jöhet a bunda. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, megsózzuk, és apránként vizet adunk hozzá, hogy egy sűrű tésztát kapjunk, mely valahol félúton van a nokedli és a palacsinta tésztája között. Az egészet csomómentesre keverjük a kis kézi habverőnkkel. Beleborítjuk a csirkefalatokat, és alaposan meghempergetjük őket. Villa segítségével egyesével a forró olajba szedjük, de figyeljünk, hogy mindenhol beborítsa a tészta. Szépen lassan arany színűre sütjük. Papírtörlőre kanalazzuk, hogy kicsit lecsepeghessen a felesleges olaj, majd még melegen beleforgatjuk őket a mézes mázba. Abbahagyhatatlanul finom! :) Én nem is ettem hozzá köretet, csak úgy magában csúsztak le a falatkák. Jó étvágyat hozzá, én pedig köszönöm a receptet a megosztóval! ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...