2013. február 23., szombat

Vaníliás töltött briós


Na ez az a péksüti, ami húúúúú :-) Az, hogy cukros csiga (alias briós) fog a 7végén készülni, nem volt kérdés, Egyeske ezt rendelte. A pékségből is mindig ezt kér, de azért ha lehet, szívesen készítem el itthon én. A recept TücsökBogáré, kiválóan bevált már korábban is: Briós, semmi módosítást nem igényel, hisz ami tökéletes, ahhoz nem szabad hozzányúlni. Persze még soha, de soha nem sikerült tökéletes kinézetű darabokat létrehoznom :-) De az állaga miatt még ez se tud elrettenteni a gyártásától. Puha, foszlós, hibátlan. Persze azért néha kell újítani, főleg, ha a blogolást is szeretném csinálgatni. Így jött a töltött briós ötlete. Csokoládé krémmel töltött Angyalkalács már készült. Aki szereti a hasonló töltött kelt tésztákat, az ebben se fog csalódni. A töltelék sem bonyolult, vaníliás puding, kevés vajjal kikeverve. A fél kiló lisztből készült tészta 8 brióst ad ki, szép méretes, férfiember tenyérnyieket. Na ezekből a méretes darabokból KETTŐT!!! evett meg egy ültő helyében a 4 évesem. Azt hittem a másodikat csak a szeme kívánja, de az utolsó morzsáig elpusztította :)



Hozzávalók
Töltelék
3,5 dl tej
1 cs. főzős vaníliás puding
4 ek cukor
5 dkg vaj

Briós
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
  2 nagy tojás sárgája
csipet só

Tetejére
1 tojás
kevés víz
cukor

Először a tölteléket készítjük el. A pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, ha felforrt, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és addig főzzük, amíg jó sűrű nem lesz. Ha kész, félrehúzzuk, beledobjuk a vajat, és kevergetve hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Félretesszük hűlni.
A lisztet dagasztótálba szórjuk, fészket készítünk, beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a langyos tejjel, lefedjük, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ha kész (kb. 15 perc), hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett munkafelületre borítjuk, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. A kis cipókat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük őket a vaníliás pudinggal.


A téglalapok 2 rövidebb végét behajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Néhányat óvatosan még sodrunk rajta, hogy a hosszát növeljük, és feltekerjük csigába. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolgatjuk.


Lekenjük őket vizezett, felvert tojással, és meleg helyen 40 percig pihentetjük. Ezután újra átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk cukorral őket, majd 200 fokos sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. És vigyázzunk, mert gyorsan lába kél....


Jó étvágyat hozzá! ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...