2013. január 9., szerda

Burgonyás kenyér

Pontosabban burgonyás-kukoricalisztes kenyér. Időközönként elkap az érzés, hogy nem veszek kenyeret, kenyérfélét, hanem én csinálom. Ez egy darabig megy is, aztán jön egy nap, amikor még annyi időm sincs, hogy begyúrjam, akkor férj hazafelé hoz pékárut, és innentől borult minden, mert ismét ez a kényelmesebbik megoldás. Most újra a sütögetős időszakot próbálom fellendíteni :) Így készült el ma ez a cipócska, ami szerintem nagyon fini. Tömör a tésztája, laktató, nem az a bolti laza szerkezet, tehát aki arra vágyik, hozzá se lásson. Azt olvastam, hogy minél tovább kel a tészta, annál lyukasabb, könnyebb lesz. Nos, nekem nincs időm megvárni ezt a hosszú kelési időszakot, így nekem tökéletesen megfelel ez a verzió is. És férjnek is ízlett, ami azért nem rossz pont a kenyérnek :)
A recept a korábban már emlegetett Nagy Süteménykönyv "testvérétől" származik, ennek pedig a címe (mily meglepő....) Nagy Szakácskönyv :)
Régebben már sütöttem ezt a kenyeret, most annyi módosítást hajtottam végre rajta, hogy rétesliszt hiányában kukoricalisztet használtam (szerintem jót tett neki), és kapott egy kevés olíva olajat. Most ezekkel a módosításokkal jegyzem be a receptet.


Hozzávalók:
1 nagyobb héjában főtt burgonya
(kb. 15 dkg)
35 dkg liszt
15 dkg kukoricaliszt
2,5 dkg élesztő 
(vagy 1 cs. szárított)
2-2,5 dl langyos víz
3-4 ek olíva olaj
1 csapott evőkanál cukor
1/2 tk só
sütőzacskó

A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a liszteket, az élesztőt (ha nem szárítottal dolgozunk, akkor a langyos vízzel keverjük el), a sót, cukrot, olajat, és az egészet alaposan kidagasztjuk annyi vízzel, amennyit felvesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. Ha nem sietünk, akkor lehet 1,5 óra is (vagy több), és akkor félidőben gyúrjuk át egyszer a tésztánkat. Kelesztés után lisztezett munkafelületre tesszük, cipót formálunk belőle, éles pengéjű késsel itt-ott bevagdossuk, vízzel megkenjük, és betesszük egy sütőzacskóba. Jó szorosan lezárjuk, néhány helyen megszurkáljuk a zacskót, és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 45 perc alatt a képen látható szép ropogósra sütjük. Rácsra téve hűtjük. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...