2013. január 11., péntek

Hamburger zsemle

Pihe-puha, foszlós, igazán finom zsemlék lettek ezek. Újabb recept TücsökBogártól, amiben nem csalódtam. Pedig csupa fehér lisztből készült, mert most másom nem volt itthon. Elkészíteni se macerás, nagyon egyszerű, szimplán a 2x1 óra kelesztésre kell időt hagynunk. Ha ennyit tudtok várni, fogjatok hozzá bátran, megéri!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej
1,5 teáskanál só
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
2-2,5 dl langyos víz
Kenéshez
1 tojás
pici víz
szezámmag
A lisztet dagasztótálba tesszük, fészket alakítunk ki, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos tejet. Letakarjuk, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (kb. 15 perc). Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalók is, és jó alaposan kidagasztjuk. Félretesszük, és 1 óra alatt hagyjuk duplájára kelni. Ha kész, átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk (ha akkorákat akarunk, mint az igazi retro bucik, akkor inkább 6 felé szedjük csak). Helyet hagyva egymás között rásorakoztatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire őket. Újabb 1 órát hagyjuk pihenni, végül lekenjük a vízzel elkevert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 200 fokos sütőben 15perc alatt készre sütjük.

És vajon alap esetben mihez készülhet egy ilyen zsemle? :-)


Hát persze, hogy.... :-)



A húst is már nagyon régóta magam készítem, pontos receptem nincs, csak úgy keverem.... Mustár, ketchup, só, bors, worchester szósz, kevés fokhagyma, 1 tojás, és zsemlemorzsa, hogy összefogja. Kevés olajjal meglocsolt serpenyőben a húspogácsák mindkét oldalát megsütjük. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...