2013. április 18., csütörtök

Rétes - almás, meggyes, sárgabarackos

No, nem az a "húzom" fajta rétes. Arra valószínű még akkor se vállalkoznék, ha könyörögnének... Persze soha ne mondd, hogy soha, de azért mégis... :) Még pár évvel ezelőtt mutatta Timi a kígyórétes receptjét a tanyán, és nekem már akkor nagyon a szívemhez nőtt. Elég sokat csináltam akkoriban, aztán egyszer csak feledésbe merült, mert jöttek az új dolgok, amik épp porondra kerültek. Tegnap sok almát vettem a piacon, és Egyeske nagyon szereti az almás sütiket. Kedvence a Mese almás, vagy az olajban sült Almás pite.
Gyanítom ezzel se lőttem túlzottan mellé, de ez csak később derül ki ;) Bár a süti előállítása elég egyszerű, ma rettentően megnehezítette Ketteske a dolgom, nem tudom mi lelte, de azt hittem sose fogok végül elkészülni. De sikerült. Timi "utasítását" betartva, most teljes adag tésztával dolgoztam. Régebben mindig feleztem, de már megnőtt a család étvágya azóta. Pontosabban a család létszáma... Két módosítás történt, az egyik elenyésző, mert az 1 tojás + 1 sárgája helyett a tészta megnyerte a 2 minitojást cakkumpakk. És végül nem a szokásos módon fontam, mert mint említettem, így is alig haladtam vele. Lett végül 2 almás rétesem, 1 sárgabarackos (fagyasztót ürítek), és 1 meggyes. De gyakorlatilag bármivel tölthető. Próbáljátok ki, finom! Köszönöm Timi újra a receptet! ;-)

 
Hozzávalók
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk + 2-3 ek cukor
25 dkg margarin
2 tojás 
(ha nagyok, akkor 1 tojás + 1 sárgája)
diónyi zsír
1-2 ek tejföl
50 dkg liszt
csipetnyi só
 
1 tojás a kenéshez
 
Az élesztőt a langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk. Közben a puha margarint kikeverjük a cukorral, a 2 tojással, majd a zsírral. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, csipetnyi sót, és végül a lisztet. Puha, jól gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk. 4 egyenlő részre osztjuk. Nyújtsuk ki jó vékony, téglalap alakúra. Ha Timi módszerével dolgozunk, akkor 2 oldalt vagdossuk be a tésztát kb. centinként, a tölteléket tegyük középre, és felváltva egyik, majd másik oldalról hajtsuk rá a csíkokat a töltelékre. Én a tészta egyik felére halmoztam most a tölteléket, a másik felét ráhajtottam, összecsíptem, aláhajtottam, és a tepsin éles késsel bevagdostam. A töltelék alá szórjunk búzadarát, és keveset a töltelék tetejére is tehetünk!!! Ez megakadályozza, hogy elázzon a tésztánk. 
A tölteléket mindenki saját íze szerint variálhatja. Az almát lereszeltem, cukroztam, fahéjjal megszórtam, majd kinyomkodva a levet tettem a tésztára. A sárgabarackot apróra vágtam, szintén cukor + fahéj került rá. A meggy befőtt volt, lecsepegtettem, ha nem elég édes, ezt is cukrozzuk + fahéj.

A réteseket lekenjük tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. (Légkeverés 180 fok). Porcukorral meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...