2012. szeptember 7., péntek

4 évesnek DOMINÓ

"Szülinapom van, hát tudja meg a világ,
Fényesek a csillagok,
A szeretet fénye óv ma este engem,
Hisz angyalokkal táncolok.
Szülinapom van, hát tudja meg a világ,
Ezt mindenkinek tudni kell!
Minden tök jó,
Ma én vagyok a király,
De holnap talán Te leszel!"


Ez történik olyankor, amikor gyermekünk kívánsága varázsütésre teljesül... Anya beszabadul a konyhába, és megpróbál 2 bal kezével valami pofásat készíteni. Egész családom tudja igazolni, hogy totál ügyetlen vagyok, még gombvarrásra is a tesómat kértem meg néha :) vagy anyut persze... se rajzolni, se művészkedni, se varrni nem tudtam. Persze a gombvarrás már megy :) És sütni is tudok már, és büszke is vagyok arra, amiket készítek. Pedig tudom, hogy messze nem olyanok, mint a szép nagy színes könyvekben, vagy amiket a mesterszakácsok/cukrászok produkálnak, de ki akar olyat? Én olyat akarok, amit saját magam készítek, és örömmel, és nem zavar, ha csálé, vagy itt-ott hibás, de mégis az én kezem munkáját dicséri, azokét a kezekét, amelyek rajzból is folyton 3ast kaptak, vagy technika órán eltörték az anyák napi ládikát, melyet végül 3 szeggel rögzítettünk, és így kissé kacska lett ugyan, de mit számít? :)
Na sikerült jól elkalandoznom. Már 2-3 hónapja kérdezgetem Benedeket, milyen tortát szeretne. Az idén is, mint minden évben, én szerettem volna ezt megsütni. Akárhányszor kérdeztem, akár több hetes kihagyással is, Ő töretlenül ragaszkodott a DOMINÓhoz. Ez volt a jele a bölcsiben, ahonnan az idén elballagott, tehát az ötlet gondolom innen jött. Először tényleg azt hittem, hogy csak kósza gondolat, de nem, kitartott az álláspontja mellett :)
Az ízét is ő határozta meg, csokis.... remek, mert ő nem fog egy egész tortát megenni, mi pedig nem rajongunk a csokitortáért apával :) Alkut kötöttem magammal... :) ha barna lesz, és picit is hasonlít a csokira, talán nem fogja észrevenni.... így jött képbe a nutella. És bingó, nagy sikert aratott. A torta többi részét nem is ette, a szelet tortából kikanalazta a krémet, majd a maradékba folyton belemászott az ujja :) végül odaadtam neki inkább a tálban maradt kevés krémet, hogy kinyerhesse belőle amire szüksége van. Könyékig mászott bele, és nyakig maszatos lett :)
A torta külső formája az utolsó napon dőlt el, egészen addig nem tudtam h. szögletes lesz-e, vagy kerek. És a csokigyurma gondolata is nagyon foglalkoztatott, már korábban próbáltam apró rózsák elkészítéséhez, akkor is bevált, így tudtam, hogy a legegyszerűbb az lesz, ha a dominóhoz fehér és étcsokoládét veszek, és azokból készítem a gyurmát. Aztán ahogy gyúrtam, rájöttem, hogy nagy valószínűséggel marad annyi, hogy befedjem a tortát vele. Na ettől féltem, mert még soha, de soha nem fedtem be tortát semmi ilyennel. Legközelebb már jobban fog menni...

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 ek liszt, 4 ek cukor, fél cs. sütőpor
16 cm-es tortaformában felezve az adagokat 2 db piskótát sütök úgy, hogy a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sütőporos lisztet, majd beleforgatom a keménnyé vert tojásfehérjét. Vajazott formába öntve 160 fokon kb. 25 percig sütjük
Krém: 250 gramm mascarpone krémet kevés porcukorral és 2-3 evőkanál nutellával kikeverek, majd ezzel megtöltöm a tortát. Ha kívülről burkoljuk a tortát, akkor ebből a krémből lehet vékonyan bekenni az egészet, hogy jobban tudjuk rajta csúsztatni, mozgatni a fedőréteget.
Csokigyurma: 8 dkg étcsokoládé, 8 dkg fehér csokoládé, 2x3 ek étkezési keményítő, 2x1,5 ek méz
A keményítőt és a mézet mikrohullámú sütőbe teszem kb. 20 mp-re. Figyelni kell, mert elkezd felhabozni és kiszalad az edénykénkből :) Ha kész, hozzáöntöm az időközben vízgőz fölött megolvasztott csokoládét, és nagyon óvatosan (forró!!!) összekeverem, gyúrom. És gyúrom, és gyúrom :) Amíg egy jól formázható gyurmát nem kapok. Ha kész, dolgozhatunk vele kedvünk szerint.

A csoki gyurma ötlete Tücsök Bogártól való, nála láttam meg először, addig nem is tudtam, hogy ilyen létezik egyáltalán.

Boldog Születésnapot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...