2012. április 18., szerda

Vaníliás karika

Ez az édesség ma készült a konyhámban. Irtóra rákattantam a sütésre, valahogy doppingol, vagy megnyugtat, vagy nem is tudom. Egy baj van, hogy a sütés után kezdődik a pusztítás.... az meg nem jó :) El kéne kezdenem a salátákban találni a kikapcsolódást. Mielőtt azonban sávot váltok, megosztom veletek ezt a fincsi receptet, amire ismét TücsökBogárnál leltem. Ha feltenné valaki azt a kérdést, melyik bolti keksz a kedvencem, kapásból vágnám rá, hogy a vaníliás karika :) Ezt speciel még apa is tudja, utoljára akkor ettem, amikor Ketteske megszületett, apa hozott be egy nagy csomaggal a kórházba :) És természetesen szigorúan csak étcsokival!!!
Szóval ezek után nem is volt kétség afelől, hogy ezt a receptet kipróbálom. Le kell szögeznem, hogy nagyon finom!!! De... nekem még mindig a bolti van az első helyen, sajnálom... lehet, hogy ha betartom TücsökBogár leírását, és kukoricalisztet is használok, akkor a "verseny" most döntetlen lenne, de így még a bolti felé billen a mérleg :) Ez viszont ne riasszon el senkit, tényleg fincsi, egyszerű, és jól záródó fém dobozban sokáig eláll. Jó sütögetést!

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt (ennek hiányában 40 dkg liszttel számoljunk), 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 tk vanília aroma, 2 M-es tojás sárgája, 1 tk sütőpor, és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz
-az aljára étcsokoládé


A lisztet, a porcukrot, a csipet sót, és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szobahőmérsékletű margarinnal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília aromát (ami természetesen elhagyható, ha rendes vaníliával dolgozunk), a sütőport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket. Ennek hiányában fogunk 2 pogácsa szaggatót, és az ízén semmit se ront, ha sima kerek karikákat kapunk :) A kekszeket 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk, és hűvösre tesszük (hűtő). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütőpapírról. Jól záródó fémdobozban napokig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...