2011. május 28., szombat

Szörp és szörp

Bodzaszörp

Időrendi sorrendben a gyömbérszörp készült el elsőként. Elsősorban azért, mert még nem találtam bodzabokrot, viszont Manu barátnőm megfertőzött a szörpfőzéssel :) Pontosabban a bodzaszörp receptje már ki volt nézve, de akkor Ő előállt azzal, h. milyen isteni gyömbérszörpöt csinált, és ez elég meggyőző volt ahhoz, hogy azon nyomban (már aznap!) ki kelljen próbálnom :) Addig mentem, amíg nem kaptam gyömbért.
Nagyon hamar és egyszerűen kész is lett. A recept kivételesen nem tőle van, ennek igen egyszerű az oka :) Annyira azonnal akartam megcsinálni, h. nem volt időm megvárni, míg megírja :) Így a számomra legszimpatikusabbat "kigugliztam". A recept lentebb lesz látható, most viszont jöjjön a bodzaszörp, hisz a fotó is erről készült, bár színvilágában éppenséggel azt is mondhatnám, hogy gyömbér van benne :)
A bodzaszörpnek a karamelles változatát készítettem, eredet: Tücsök Bogár
Csak a bodza mennyiségén változtattam, illetve én minden mennyiséget feleztem, kivéve a bodzavirágot, no meg a citromot. Így most lássék az én általam főzött végeredmény...
Hozzáteszem, hogy kisfiam egész nap ellenne ezeken a szörpökön, ha hagynám :) És persze mi is szeretjük apával, sőt mindjárt küldöm a linket a szomszédnak, a gyömbérest már kóstolta, és kéri a receptet :)


Hozzávalók: 20 db nagyobb bodzavirág, 2 kg cukor, 3 liter víz, 5 db citrom, 5 dkg citromsav, 1/2 kk nátrium-benzoát

25 dkg cukorból 2 evőkanál vízzel karamellt készítek egy nagy fazékban. Ha már szép barna színe van, felöntöm 1/2 liter vízzel, és addig főzöm, amíg a karamell teljesen feloldódik benne (nem kell megijedni, a karamell a hideg víz hatására csomóssá ugrik, de ahogy főzzük szépen elolvad). Ha feloldódott, hozzáadom a maradék cukrot, és felöntöm a többi vízzel. Ha kész, lehűtöm szoba hőmérsékletűre, és hozzáadom az óvatosan lemosott bodzavirágokat, a felkarikázott citromot (esetleg lime-ot), a citromsavat és a na-benzoátot. Lefedem, és hideg helyen (hűtő) 4-5 napig érlelem úgy, hogy minden nap 1-2szer keverek rajta. 4-5 nap után leszűröm és jól záródó üvegekbe töltöm. 

Gyömbérszörp

Itt se igen változtattam, csak több citrom került bele. Nekem  valahogy kell a savanykás íz, és hozzáteszem, még így is néha csavarok a frissen készült szörpbe egy kicsit :)
Hozzávalók: 1 nagy (tenyérnyi) gyömbérgyökér, 70 dkg cukor, 1 l víz, 3-4 citrom

A citromok héját nagyon vékonyan, hogy ne kerüljön bele fehér rész, levágom és egy közepes lábosba teszem. A gyömbért megpucolom, felkarikázom és a citromhéj mellé dobom. Felöntöm vízzel és belekeverem a cukrot. Közepes lángon felforralom. A citromok levét kifacsarom, a szörphöz adom és újra felforralom. Elzárom alatta a lángot és egy órát állni hagyom (ha ennél tovább hagyjuk, akkor csípős lehet a szörp, aminek a gyerekek nem biztos, hogy örülnek) mielőtt leszűröm és üvegekbe töltöm.Tartósítás nélkül kb. 2 hétig fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...