2011. március 29., kedd

Túrógombóc - aki ennél egyszerűbbet tud, az hazudik :)

A túrógombóc receptjét már régóta fel akarom tenni, de egyrészt már régen készítettem, másrészt pedig
a fotómasina se sűrűn került a kezem közé mostanság :) De a minőséget ismét Benedek csekkolta, és mivel már a 4. gombit túrja befelé, azt hiszem elégedett lehetek a végeredménnyel :)
A túrógombóc mellesleg az az étel (desszert), aminek a gyártására sokáig nem is mertem gondolni, mert minden receptben az volt, főzzük meg a gombócokat. Na neeee! Ahhoz kell egy lábos, vizet kell forralni, és a végén a leragadt maradványokat ki kell vakarni :) Bőven elég ez a művelet, ha szökőévben egyszer szilvás gombócot készítek, arra ugyanis még nem találtam olyan receptet, hogy ne kelljen megfőzni a gombócokat.
De vissza a túrógombóchoz. Anyukámtól származik a recept, hogy ő honnan szedte, azt nem tudom, majd meg is kérdezem tőle, hogy saját találmány e (nem kizárt!)? Szóval mikor először kóstoltam, baromira ízlett, és amikor megtudtam, hogy az elkészítése is pofon egyszerű, hamar a szívemhez nőtt. Az egész lényege, hogy főzz egy atom sűrű tejbegrízt, keverd hozzá a túrót, csinálj gombócokat, hempergesd meg pirított morzsában és tálald fel. Nos ugye hogy nem bonyolult?! Nálunk második fogásként szerepelt a menün a gulyásleves után, szerintem jó párosítás.

Hozzávalók: (4-6 személyre) 0,5 l tej, 110 gramm búzadara, 4 ek cukor, 0,5 kg túró, zsemlemorzsa

A tejet feltesszük forrni, majd szépen lassan hozzákeverjük a búzadarát és a cukrot. Forrásig kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha kész, félretesszük kihűlni. Addig kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. Ha kihűlt a massza, kézzel hozzágyúrjuk a túrót, gombócokat formázunk, meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, és kész. Tálaláskor cukorral kikevert tejfölt locsolunk rá. Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Lenyűgözően egyszerű :) TücsökBogár-nál láttam a bejegyzésedet, (ha megengeded, hogy tegezzelek). Biztosan kipróbálom. Nagyon köszönöm. Zsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, tényleg bátran ajánlom. ;-) A tegezés meg nálam természetes :-) Szép napot, Pihe

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...