2013. szeptember 19., csütörtök

Tarte tatin (Francia almatorta)

"Mint minden valós személyhez köthető fogás, a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) is szinte mesébe illő legendával büszkélkedhet, amelynek igazi és anekdotikus elemei olyannyira összekeveredtek az idők során, hogy nehéz is kibogozni, melyik régebbi: a recept vagy a sütemény?"
A legendáról ITT olvashattok bővebben. ;)

Egy kicsit kísérletezésbe fogtam az első Tarte Tatin elkészítésekor, és meg kell valljam, hogy az ízén roppant sokat dobott a tejszín, amit adtam az almához. Egy hátránya azonban volt, mégpedig, hogy a tejszínt nem nagyon tudta felszívni a tészta, vagy megkötni a karamell. Ezáltal kissé szétesett, nem volt épp ideális fotóalany. De majd még kísérletezek.
Másodszor már maradtam az eredeti receptnél, pusztán egy kevés dióval spékeltem meg a tortát, ami igen jól passzol a süteményünkhöz. Körtés verziót terveztem készíteni, de a körték annyira puhák és lédúsak voltak, hogy féltem, nem sikerülne túl jóra, ezért a már korábban bejegyzett körtés saláta lett azon gyümölcsök sorsa. De el fog készülni keményebb húsú körtéből, az egyszer biztos!
A receptek között böngészve végül a Nosalty oldalon találtra esett a választásom. A tészta nem tartalmaz cukrot, de ezen ne botránkozzon meg senki, van elég cukor a tortában így is, hogy pont elég édes legyen.

Hozzávalók
4-6 szem alma
18 dkg cukor
7 dkg vaj

Tésztához
 20 dkg liszt
15 dkg margarin/vaj
csipetnyi só
1 tojás sárgája
2-4 ek víz

A tésztával kezdünk. A liszthez hozzáadjuk az apróra darabolt (vagy lereszelt) hideg margarint, valamint a csipet sót. Alaposan elmorzsoljuk az egészet. Ha kész, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és apránként annyi vizet, hogy össze tudjuk gyúrni a tésztánkat. Ha összeállt, folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni legalább fél órára.
Ez idő alatt megpucoljuk az almákat, a magházat eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a cukrot, és világos barna színűre karamellizáljuk.  Hozzáadjuk az almákat, megforgatjuk a karamellben, és picit megpároljuk. Ha kész, én nem vacakoltam vele, egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem az egészet. A serpenyőbe még bedobtam a diót, kb. 2 percig kevergettem a tűzön, majd ezt is az almákra szórtam. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtottam, hogy picit nagyobb legyen a 24 cm-es tortaformánál. Lefedtem vele az almákat, oldalt picit begyűrögettem, majd a tetejét megszurkáltam egy késsel. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25-30 perc alatt megsül. Hagyjuk picit hűlni, hogy a karamell megkössön, majd egy tányért szorítunk a tésztára, és roppant gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk. Bevallom, nekem kevés levet eresztett még, így ha óvatosak akarunk lenni, ezt a mozdulatot a mosogató felett kövessük el :) Azt mondják, langyosan a legjobb, szerintem pedig teljesen mindegy, nekem másnap is pont annyira ízlett. Jó étvágyat hozzá!



2 megjegyzés:

  1. Jól sikerült a tarte-tatin tortád, boztos nagyon finom volt!
    Rég jártam már nálad, visszaolvastam néhány bejegyzésedet. Nagyon ügyes háziasszony vagy, finom dolgokat sütsz-főzöl! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, igazán kedves vagy! ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...