2013. február 12., kedd

Lasagne

Hogy egészen pontosak legyünk, akkor inkább rakott Penne Rigate. :) De én már ilyen apróságokra nem adok, ugyanis tészta mindig van a kamra polcon, de nem mindig pont az, amire szükségem lenne. Így nálunk a lasagne készült már kocka tésztából is, és most ebből a pennéből. Ami hátránya van, az pusztán annyi, hogy nem lehet szépen fotózni, nem látszik a rétegződés. Ezért elnézést is kérek, hogy pont pennével osztom meg a lasagne receptjét, de mivel facebook-on már beharangoztam, és kedvesen páran még a szavazásba is beszálltak, hogy sikerüljön döntenem a pizza és a lasagne között, így nem szeretnék elsiklani felette.

Hozzávalók
száraz lasagne tészta
(vész esetén bármi más)
80 dkg darált hús
1 nagyobb fej vöröshagyma
1/2 liter paradicsom szósz
só, bors, oregano, bazsalikom
1 ek cukor - opcionális

Besamel mártáshoz
1 liter tej
10 dkg margarin/vaj
6 dkg liszt
1,5 tk só 
bors 
csipet szerecsendió

Tetejére
reszelt sajt

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk ezt is. Sózzuk, borsozzuk, kedvünk szerint tehetünk hozzá oreganot, bazsalikomot. Nyakon borítjuk a paradicsom szósszal (aki édesen szereti tegyen hozzá cukrot), kevés vizet adunk még hozzá, és lassú tűzön megfőzzük. Ez idő alatt 1 liter tejet felforralunk. A vajat egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük, amíg szép aranysárga színű nem lesz. Hozzáadjuk a felforralt tejet apránként, közben kevergetve, hogy ne maradjanak csomók a mártásban. Sózzuk, borsot és szerecsendiót adunk hozzá, és sűrűre főzzük.
Egy magas falú tűzálló tál alját beterítjük a besamel mártás egy részével, erre pakoljuk rá egy rétegben szépen egymás mellé a lasagne lapokat. A tésztára jön a paradicsomos hús, újra besamel, tészta, hús, besamel.... addig folytatjuk, amíg mindenünk el nem fogy. Amire figyeljünk, hogy a tetejére besamel mártás kerüljön, és ne legyen csurig az edényünk, mert ahogy a tészta nő, úgy növekszik az egész, és hajlamos a sütő aljára lecsepegni, ami nem kis füstöt okozhat konyhánkban :)
Mivel a tészta száraz, és szüksége van nedvességre, ezért mindig legyen a paradicsomos hús jó híg. Ha nem vagyunk elég biztosak benne, hogy ez önmagában elég, rétegenként önthetünk egy kis vizet még az egészhez. A lasagne-t végül reszelt sajttal "zárjuk" le. 180-200 fokon addig sütjük, amíg a sajt szép ropogósra nem sül (kb. 45 perc). Jó étvágyat kívánok! ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...